Terkut Latviasta!

Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys on partnerina mukana Pohjoismaisen ministeri- neuvoston rahoittamassa pohjoismais-balttilaissa yhteistyöhankkeessa jonka avulla on tarkoitus tuoda esiin parhaita luonnon monimuotoisuutta edistäviä maatalouskäytäntöjä. Perinnemaisematuotteiden tuotteistaminen, tukijärjestelmien ja suunnittelumetodien tietovaihto ja muut innovatiiviset teemat ovat hankkeessa työn alla. Tietoa viedään ja vaihdetaan myös Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Projektin päätuotteena on julkaisu, jossa parhaita käytäntöjä ja tiloja esitellään. Ota yhteyttä, jos haluat kirjoittaa jostakin innovatiivisesta perinnemaisemiin liittyvästä innovatiivisesta teemasta, jonka haluaisit jakaa kansainvälisessä julkaisussa.

Projektin aloitusseminaari pidettiin Apsuciemsin pikkukylässä 19-20.11., puolen tunnin ajomatkan päässä Riikasta länteen. Yhdistyksen puolesta reissussa oltiin Iiro Ikosen kanssa esitelmöimässä. Torstain seminaaripäivä oli varsin tiivis, joten kevennykseksi ennen illallista saimme päivän päätteeksi hien pintaan kun latvialainen kansantanssiryhmä antoi porukalle kyytiä :) Toinen päivä olikin mielenkiintoinen ja tiivisohjelmainen maastopäivä. Bussiin oppaaksi saimme Latvin Fund for Naturesta sujuvasanaisen oppaan Andris Klepersin, joka jaksoi koko pitkän päivän esitellä tutustumiskohteiden taustoja ja kertoa monen monta juttua...!

Alla muutama räpsäytys matkalta! T. Kimmo ja Iiro

 

Ann Norderhaug esitti hienosti Norjan perinnemaisemien tilanteen ja hoidon rahoituskeinoja sekä seurantaankin liittyen habitaattikohtaisen "nature indexin"

Niitettävien nittyjen hoidon toteuttamissuunnitelma Norjassa, rahaa ollaan tähän laittamassa mukavasti, olisipa Suomessakin sama tilanne...

Itämeren rannalla

 Lintutornissa kuvassa keskellä latvialaiset oppaamme Andris Klepers ja Janis Reihmanis

 Tässä olemmekin jo Engurejärven rantalaitumilla. Maastotakkimies on mukana osuuskunnassa, joka omistaa suuren lauman eri rotuisia laiduneläimiä. Engurejärven maisemia on avattu ja aitoja rakennettu myös Life-rahoituksen turvin.

 Laitumilla tallusteli myös sinisiä lehmiä! Kyseessä on Latvian blue, Latvian sininen alkuperäisrotu

 

 Ja tässä avatunut Engurejärven rantaa

 Tämä kuva oli pakko ottaa kun oli niin kaunis taustamaisema :) Etualalla ruotsalais-itävaltalais-norjalainen asiantuntijakolmikkomme

Taustalla näkyy sekarotuisten (highland ja jotain muuta) joukossa puhdas Latvian blue.

Tallissa yrttien keskellä.

 ...eli Talsin kaupungin lähellä olevan maaseutumatkailutilan viehättävässä tallissa saimme latvialaista perinneruokaa ja maistelimme luonnonkasveista valmistettua teetä.

Taikoja myytävänä.

 Lopuksi vierailimme Kandavan kaupungin lähellä olevalla maatilalla (viljelijä mustassa takissa oikealla). Tilan läpi kulkee Latvian harvoista suoristamattomista, lähes luonnontilaisista jokiuomista. Tällä Natura-alueella laiduntaa puolan villihevosia ja 100-päinen lihakarja, jonka lihoista muuten n. 90 % myydään Keski-Eurooppaan!

 "On the highway to the cultural landscapes!"

 Jokilaaksossa kasvatettiin myös viinirypäleitä!

 Tässä joukkiomme nousemassa katselemaan maisemia jokilaakson reunalle.

 Ja tässä sitten niitä näkymiä. Keskellä laiduntavat puolan villihevoset - yleensä ympärivuotisesti, pääsääntöisesti ilman lisärehua.

 Ja tässä polskin konit, lähempää kuvattuna.