Oli vari tulossa ja loma päällä joten luonnollisesti ajaa pärryytelin kohti Viroa ja Muhua. Nykyään voi lipun ostaa suoraan Virtsu-Kuivastu –välillekin netistä.  Viikinki vei klubilaisen edullisesti kohti Tallinnan satama. Auton mukana kulki pyöräni ”Kulkuri” ja tavoitteena tutustua Muhun pyöräreitistöön ja käydä Länsi-Saarenmaan alvareilla katsomassa täpläverkkoperhosen lentoa (Melitaea cinxia). 

Täti oli viettänyt Muhulla jo 6 vkoa ja auttelin vähän siivoustöissä;  poltettiin keväällä raivatut kriikunat, raivattiin vähän lisää ja kunnostettiin ovia ja ikkunoita sekä niiteltiin pihapiiriä. Punaiset Muhun perunat olivat itäneet hyvin Kaakkois-Virosta saatujen härkäpapujen kera.  Muhu ja Saare ovat luonnontieteellisessä mielessä suomalaiselle paratiisi kalkkikasveineen, haittapuolena ovat saarella punkit ja niissä runsaana esiintyvä borrelioosi -bakteeri.  Tässä kuvia matkalta, joka oli jälleen kerran vertaansa vailla. Muhun pyöräretkien lomassa saattoi hellettä viilentää ”Juu Jääb” –festivaalissa Nautsessa (upea jazzkuningatar Pascal von Wroblewsky), Päddasten kartanossa ja Kuivastun sataman baarissa. Kuvat by Iiro Ikonen 27-30.6.2009.

Neidonkielet näkyivät.

Hirvenkelloja löytyi Päddasten tieltä (Kuivastu-Päddaste).

Hohtosinisiipi heinäratamolla Mälassa.

Niittyperhoskorut täydensivät niityn väriloiston; idänniittyperhonen.

Verikurjenpolvilla ruokaili ahkerasti sinisiipiä.Tässä lehtosinisiipi tai punatäpläsinisiipi.

Pikkusinisiipi lensi alvareilla runsaana. Laji on Suomessa perin harvinainen.

Tämä lihansyöjä on pitkälehtikihokki.


Ahokylmänkukat olivat valloittaneet Länsi-Saaremaalla Vilsandin ls-alueen rantavyöhykkeen Saaren puolella.

Huomaa "Kulkurin" vieressä sydämenmuotoinen kangasajuruohotupas. I love Saare !

Tagamoisan lehdesniityiltä löysin 1 kpl punavalkkuja. Kuvahan siitä piti saada....

...ja sitten löytyi etsinnän pääkohdekin - kirjopapurikko !

Tutustuin perhoslinjalaskentaan Anu Tiitsaaren johdolla, kuvassa Atlan täpläverkkoperhonen (huomaa täplärivi). Laji oli Atlassa opettelemassa lentoaan: sen toukat elävät nuorina laumoissa seittiteltassa.

"Täplis" sivukuvassa ketokäenmintulla.

Sinivatulla komean ja tuoreen näköinen angervohopeatäplä.

Tämä kaveri ilmestyi viereen imemään mönjää mudasta ja lähti yhtä kiireesti kuin tulikin. Eli haapaperhonen !

Hmm. Olisikos tädykeverkkoperhonen...laji puuttuu Suomesta.

Eräs Viron hienoimmista ruohoniityistä on mantereen puolella  Matsalun luonnonpuistossa Saleveren Salumäellä. Ruohoista värin tekivät tässä runsaana oleva masmalo, muita lajeja mm. sikoangervo, loistotädyke, verikurjenpolvi ja ratamot.