Runsas viikko sitten esitin juhannuspähkinäksi runsaslajisen kukkaniityn paikallistamista (19.6.07 Lisää Turun ketoja). Arvauksia tuli yksi: Kimmo H arveli paikan ehkä olevan Patterihaan kumpare:

697037.jpg
Turun Patterihaasta löytyy tällainen keto. Kuvan rajaus on paikalle huomattavasti eduksi. Paikka löytyy Ruissalontien ja Vaasantien risteyksestä (kyltti näkyy kuvassa). Kuva: Keijo Luoto

Patterihaan kumpare oli hyvä veikkaus, mutta noin puoli kilometriä väärin. Itse asiassa tälläkin kumpareella minun oli tarkoitus käydä samalla reissulla, mutta en ehtinyt, joten kävin siellä tänään. Tämänkin paikan olen oppinut tuntemaan jo vuosia sitten ennen kaikkea näyttävänä mäkitervakko- ja nuokkukohokkipaikkana. Mitäpä siellä tulikaan vastaan tänään, kun mäkitervakot ovat aikoja sitten kukkineet ja nuokkukohokeistakin vain viimeisiä on jäljellä. Päivän yllätys oli tämä:

697019.jpg
Patterihaan kumpareen yllättäjä, käärmeenpistonyrtti. Kuva: Keijo Luoto 28.6.2007

17.6 kumosin huhun, että Turussa käärmeenpistonyrttiä olisi vain Juhannuskukkulalla ja kerroin sitä olevan myös Vienolassa. Mutta sitä on siis myös Patterihaan kumpareella, muutama puska, joista kuvassa suurempi. Ja luulenpa, ettei tämä jää tähän... Otollisia paikkoja on lähistöllä lisääkin. Muhkurinmäen suunnallakin sietää katsella kivenkolot entistä tarkemmin.

Patterihaassa keltainen oli tänään vallitseva väri, keltamaksaruohojen ja keltamataran kukkiessa parhaimmillaan. Kukintaansa vasta aloitteli hillitympi jänönapila:

697020.jpg
Jänönapila Patterihaassa. Kuva: Keijo Luoto 28.6.2007

Nurmilaukka oli juuri availemassa pikkusipulipakettejaan. Nurmilaukkaa on runsaasti kumpareen alareunassa, aivan jalkakäytävän asvalttiin saakka. Asvaltin reunalla niittyä uhkaa rehevöityminen - ja ruohonleikkuri.

697021.jpg
Nurmilaukkaa Patterihaassa 28.6.2007. Kuva: Keijo Luoto

Muita kumpareen kasveja ovat muun muassa kalliokielo, nurmikohokki, isomaksaruoho, pölkkyruoho, ahdekaunokki, hopeahanhikki ... ja monia tavallisempia lajeja. Ja sitten vielä toinen tämän päivän yllätys:

697016.jpg
Perhonen on tietysti lounaanpunatäplä (Zygaena filipendulae), yksi helpoimmin tunnistettavia perhosiamme ja lounaisessa Suomessa varsin tavallinen. Mutta mikäs onkaan tuo kasvi? Kuva: Keijo Luoto

Kasvin tyveltä löytyy tällainen ruusuke:

697076.jpg
Siinähän on häränsilmä! Kuva: Keijo Luoto 28.6.2007

Häränsilmä ei Turussa liene kovin yleinen enkä tälläkään kumpareella ole aikaisemmin sitä edes huomannut. Nytkin niitä oli vain pari yksilöä tai ryvästä.

Juhannuspähkinän ratkaisu

Lopuksi sitten suuri paljastus: se lähellä oleva mäki, joka ehkä on vieläkin lajirikkaampi kuin tämä pieni kumpare. Katse kaakkoon ja mäki näkyy, tuossa merenkulkuoppilaitoksen (tutkat katolla) oikealla puolella, taustalla näkyy energialaitoksen voimala, joka on siis Linnankadulla:


697018.jpg
Juhannuspähkinän ratkaisu. Kuva: Keijo Luoto

Kukkaniitty löytyy Puutarhakadun loppupäästä, sitä on käytännössä koko ruotsinkielisen merenkulkuoppilaitoksen (Sydväst/Sjöfart) ympärys, mutta laajin alue jää lounaisrinteeseen. Tässäpä vielä karttalinkki alueelle:
http://opaskartta.turku.fi/Web/Default.aspx?layers=Opaskartta&
cp=104027,68149&z=2&title=Puutarhakadun%20kukkaniitty&language=fin


Tällä niityllä ei löydy kovinkaan harvinaisia kasveja, mutta sen sijaan lajirunsaus on huomattava johtuen niityn vaihtelevista olosuhteista. Kuivaa ketoa löytyy myös Sydvästin ja takana olevan Juhana herttuan lukion/Topeliuksen koulun välistä. Sydvästin pohjoispuolinen alue on puistoa ja varmaan tämä niittykin olisi päätynyt puistoksi, ellei olisi ollut niin kallioinen, että puistomainen hoito olisi hankalaa. Nyt niittyä uhkaa rehevöityminen reunoilta päin ja ruusupusikko sisältä päin. Mutta aluetta myös hoidetaan jossain määrin, ilmeisesti sekä virallisesti että epävirallisesti. Epävirallista hoitoa edustaa paikalla tapaamani ympäristötaiteilija, joka on koonnut alueella vanhojen ja uudempien kalliolouhosten jäljiltä olleista kaivenlohkareista muutaman pienen maatamyötäilevän taideteoksen. Myös ilmeisesti virallisen hoidon jäljiltä maastoon jääneet puunrungot ja risut ovat päässeet ympäristötaiteen osaksi. Taiteilija on myös leikannut valtoimenaan rehottavaa ruusukasvustoa, mikä on eduksi niittylajistolle.

Tässä vielä näkymä niitylle Puutarhakadulta päin, grillikioskin takaa:

697111.jpg
Puutarhakadun kukkaniitty. Kuva: Keijo Luoto 28.6.2007